Tuesday, August 07, 2007

PAGI

Assalamualaikum,

Pagi ini, Sofea betul2 mencabar kesabaran saya. Mana taknya dari bangun tidur sudah tak mahu mandi. Dari bilik air dapur nak ke bilik air di Master bedroom, saya ikutkan saja. Masih menangis takmau masuk ke dalam bilik air. Pastu terus baring lagi di tilam depan TV. Kalau senyap takpe, nangis lagi jerit2... Saya, apalagi alang-alang dah menangis, terus dukung dan bawa ke bilik air. Tutup pintu dan jirus kaki, perut dan badan. Melalak2 nak keluar, saya sabunkan dia, bilas dan terus angkat keluar. Tak gosok gigi pun, cuma pegang jek berus gigi di tangan dia.

Sampai depan tv, menangis suruh buka cd Happy Feet, saya ikutkan. Nak pakai baju, nangis lagi. Taknak pakai pampers jugak. Sedas kene kat punggung baru nak baring elok2. Siap berbaju dan sikat rambut, tak bagi pulak saya salin baju. Nasib dah mandi siap2 sebab ambil langkah berjaga-jaga takut dia meragam seperti hari ni. Sampai jam 7.15, saya masih belum salin baju kerja. Last2 saya ambil baju dan salin di depan tv. Anak,anak....sabar jek la. Nak pakai tudung satu hal lagi...Sambil saya pakai tudung, sambil tu dia melalak depan cermin minta dukung. Puas ayah pujuk, tak jalan jugak. Siap pakai ala kadar, cangking dia n terus naik kete. Baru senyap. Geram jugak tak mau berenggang langsung.

Sampai di lobi ofis, selalu lambai2 ayah sebelum kereta bergerak, hari ni, menangis2 panggil ayah sampai lah masuk dalam bangunan. Depan pintu taska landing dulu, makan Smarties sampai habis. Masuk dalam pintu Taska, duduk lagi kat sofa. Tgk jam dah pukul 8, saya terus hantar dia masuk ke pintu lagi satu, ada pulak budak tengah menangis2 dan Sofea start lah balik. Saya tak toleh belakang lagi, tinggalkan aja. Sebab saya tahu kejap lagi reda lah tu.

Adus...berakhirlah pagi saya sebelum masuk waktu kerja dengan menahan sabar sepenuh hati.

Jam 12.30 tgh hari ni, saya akan ke Institut Perubatan Respiratory di Kuala Lumpur untuk menjalani ujian POLYSOMNOGRAPHY (Sleep study) pada jam 2 petang.

Sebelum itu, saya perlu menyiapkan data request dari EPU. Saya akan cuba sebaik dan sesegera mungkin.

7 comments:

minnie said...

Salam..

Adeq... tahniah... Sofea dah naj jadi kakak.. tu yg meragam... cemburu dan confius.. takut ayah dan ibu tak sayang dia... cian sofea...

oren said...

ha'ah..tu tanda budak cerdik..dia tau nak dapat adik tak lama lagi, so time nih la nak manja2...

kasutVincci said...

salam kenal. Hmm..karenah anak2 ni mcm2. Kdg2 rasa 'gelap mata' tp kena cepat2 mengucap takut tindakan luar kawalan. Anak kv mmg byk meragam dan super aktif. Selalu kena marah2 sbb kalo pujuk2 pun tak berapa nak jalan. Kdg2 kita yg rasa nak termenangis sbb terpaksa tangan kan dia. Huhuhu
Agaknya sbb dia dpt 'rasa' kehadiran adik kut.;)

Kak Lady said...

Adeq...anak2 ni kadang2 memang mencabar kesabaran kita....maybe ade lah yang buat angin dia tak berapa baik hari tu...

Tapi perasan tak...bila kita dah bagi sedas dua..bila dia tido...kita tgk wajah dia...kita rasa bersalah....wajah 'innocent' tu lah buah hati kita yang membuat kita kadang terpaksa berkeras hanya untuk mendidik mereka menjadi insan terbaik...

~adeQ~ said...

minnie...
tQ...tulah..agaknya dia saja buat perangai, tapi time ok tuh, diusap2nya perut panggil2 adik...

Oren...
kata pun budak kecik...apa nak buat, sabar jek la...

KV..
salam kenal jugak...selalu sabarkan hati ni taknak tangankan dia ..tai kadang2 tu terpaksa kan...

Kak Lady...
Betul lah kak, masa dia tdo tu..menyesalnya bg sedas kat dia...budak manja...esok2 dah ada adik harapnya berubah perangai...

kakLuna said...

sofea tu nk attract more attention dr ibu dan ayah tuh...nnt ibu asyik layan adik baru je...hehe

ummibatrisya said...

salam,

actually sofea dah tahu yang anjer mengandung. so bila kita mengandung anak2 akan meragam. they need more attention.

so sabar banyak2. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...