Petikan dari Utusan Malaysia;
Kepentingan multi vitamin
Oleh BINTU RASYADA A. RAHMAN
bintu.rahman@utusan.com
MENJELANG 2020, dianggarkan 10 peratus daripada penduduk Malaysia terdiri daripada mereka yang berusia 65 tahun ke atas.
Jumlah itu menunjukkan peningkatan berbanding hanya 900,000 pada tahun 2000.
Faktor khidmat perubatan yang lebih baik dikatakan antara penyumbang utama kepada pertambahan jangka hayat penduduk.
Namun bertambahnya umur tidak menjanjikan kebahagiaan andai terpaksa menderita dibebani penyakit di hujung usia.
"Penjagaan kesihatan patut diutamakan sejak usia muda lagi.
Kemerosotan kesihatan disebabkan banyak perkara, antaranya gaya hidup
yang sentiasa sibuk, tabiat pemakanan yang gemar kepada makanan segera
dan tidak bersenam," kata Pakar Kesihatan Usia dari Pusat Perubatan
Pantai, Dr. Rajbans Singh pada pelancaran Wyeth Centrum Silver For
Adults 50++ baru-baru ini.
Jelasnya, semua orang tahu bahawa pemakanan seimbang sangat penting
untuk kesihatan. Namun dalam kesibukan urusan seharian, sukar untuk kita
pastikan mengambil makanan yang benar-benar berkhasiat.
Kesudahannya kata beliau, kita terpaksa memilih makanan segera yang
kononnya 'nilai untuk wang anda' tanpa menyedari ia sebenarnya punca
kepada kebanyakan penyakit.
"Melalui gaya pemakanan yang tidak seimbang ini, badan kita tidak berupaya mendapatkan mineral dan vitamin secukupnya," katanya.
Kerana itu Dr. Rajbans berkata, bagi mendapatkan semula keperluan
tubuh dalam menjalankan fungsinya dengan betul, kita digalakkan
mengambil suplemen berbentuk multi vitamin.
Jelas beliau lagi, pada usia melebihi 50 tahun pengambilan nutrisi
perlu berubah selaras dengan proses penuaan dan gaya hidup yang
berlainan.
"Masalah fizikal, sosial dan emosi akan mengganggu selera atau
mungkin menjejaskan keupayaan membeli dan menyediakan makanan seimbang
seperti ketika muda," katanya.
Masalah psikologi turut menjadi penumbang kepada kurangnya penyerapan
vitamin. Manakala masalah dental menyebabkan individu pada usia ini
mula beralih kepada makanan lembut yang mungkin tidak mengandungi
vitamin dan mineral secukupnya bagi memastikan kesihatan yang optimum.
Dengan pengambilan multi vitamin yang lengkap katanya, individu
berusia boleh menjalani pertambahan usia dengan lebih yakin. Tambahan
pula katanya, kini lebih ramai individu semakin aktif di sebalik
peningkatan usia seperti mula terlibat dengan perniagaan selepas
bersara.
Bila kita fikir semula, apa yang kita makan seharian cukupkah memenuhi mineral dan nutrisi yang kita perlukan setiap hari?
Kadang-kadang kita rasa nak makan sayur banyak, kadang-kadang kita rasa nak makan ayam/daging/ikan sahaja....
Dan adakalanya juga kita tak berselera nak makan langsung...
Sedikit perkongsian tentang keperluan vitamin untuk tubuh badan kita yang saya jumpa di laman web;
KEPENTINGAN VITAMIN
Vitamin adalah zat gizi yang amat diperlukan tubuh bagi memudahkan kita
melakukan aktiviti seharian. Kekurangan vitamin boleh menyebabkan
seseorang itu terdedah kepada pelbagai penyakit yang menjejaskan tahap
kesihatan.
VITAMIN A
Merupakan salah satu daripada keluarga vitamin larut lemak. Pengambilan
vitamin A bertujuan untuk membantu tumbesaran, kesihatan gigi dan
memelihara penglihatan. Kandungan vitamin ini boleh didapati dalam
sayuran seperti bayam dan kangkung, buah-buahan, hati, susu, mentega dan
telur.
VITAMIN B
Terdiri daripada 8 jenis iaitu B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), B3
(Niasin), B5 (Pantothenic Acid), B6 (Pyridoxine), B7 (Biotin), B9
(Folat) dan B12 (Kobalamin). Vitamin B kompleks ini berperanan penting
dalam menjaga kesihatan. Ini kerana ia amat diperlukan bagi menjaga
sistem penghadaman, menyerap nutrien dan sistem saraf. Sumber vitamin B
boleh diperoleh daripada sayuran seperti lobak merah, daging, ayam,
ikan, kekacang dan bijirin termasuk gandum.
VITAMIN C
Antioksidan yang bermanfaat bagi pertumbuhan dan penggantian tisu,
pembentukan kolagen serta membantu gusi sihat. Di samping itu, vitamin C
turut meningkatkan penyerapan zat besi, mencegah pembekuan darah dan
mempercepat proses penyembuhan luka. Ia terkandung dalam buah-buahan
termasuk buah beri dan sayuran hijau seperti asparagus dan bayam.
VITAMIN D
Diperlukan bagi merangsang tumbesaran tulang dan gigi yang sihat.
Pengambilan vitamin D juga dapat mencegah otot menjadi lemah. Antara
makanan yang mengandungi vitamin D boleh didapati daripada hasil tenusu,
telur, hati dan minyak ikan. Ia juga amat istimewa kerana terbentuk
daripada tindak balas cahaya matahari pada kulit.
VITAMIN E
Memperbaiki peredaran darah dan tisu di samping mencegah dan
menggalakkan kulit serta rambut yang sihat. Zat ini juga dipercayai
dapat mencegah kanser dan penyakit katarak. Vitamin E mudah didapati
dalam kekacang, ubi kentang, gandum dan rumpai laut.
VITAMIN K
Amat bermanfaat kepada penghidap osteoporosis. Ini kerana ia dapat
membaiki pertumbuhan tulang selain membantu pembekuan darah. Vitamin K
juga berupaya meningkatkan daya tahan jangkitan kepada kanak-kanak dan
menolong mencegah kanser. Khasiat vitamin K boleh diperoleh daripada
bijirin, sayuran seperti asparagus dan kubis bunga serta hati.
Nak sihat dengan produk SHAKLEE??
Email :navygal842004@yahoo.com
Sms/whatsapp : 019-2469010.
ID shaklee: 968170
Penghantaran ke seluruh Malaysia
COD/Self Pick-up untuk anda yang berhampiran Seri Kembangan, Balakong,
Bandar Baru Bangi,Sungai Merab,Bandar Baru Salak Tinggi,Kota
Warisan,Jenderam,Dengkil, Putrajaya,KLIA, Nilai dan Sepang
**Segala testimoni/penulisan mengenai
produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau
menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan
diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu.
No comments:
Post a Comment