Thursday, June 06, 2013

Oh Anak-anak!!

Oh rindu giler anak-anak di kampung. Diorang seronok-seronok macam-macam aktiviti buat kat sana. Ibu ngan ayah dia kat sini tiap-tiap malam mengeluh rindu anak-anak. Call toksah cakap la, sehari  3 kali...nak tau tengah buat apa, nakal tak, macam-macam lah. 

Pernah sekali tanya Syameel rindu ayah ibu tak? Dia kata rindu nak balik sebab atok sibuk...hahaha...atok sibuk kena rewang kenduri tak dapat bawa naik motor, terus rindu kat kitorang.

Tapi mak kata dia memang rindu saya. Sebelum tido mesti nak peluk-peluk ngan nenek dulu amik feel nak tdo, bangun pagi pun sama jugak. Maunya tak rindu, Syameel tu manja ngan saya. 

Hari ni pagi-pagi lagi mak dah call saya bagitahu diorang pergi Melaka jalan-jalan tepi laut. Bukan main awal semua bangun pagi bersiap. Esok baru balik sini, mak ayah hantar.

Cerita Syazwan , 

Semalam petang awal sikit ambil Syazwan dari taska. Periksa beg dia terkejut tengok EBM yang dah dipanaskan sebanyak sebotol (5 oz) sedangkan saya bekalkan setiap hari adalah 6 botol x +3oz. Ish banyaknya Syazwan ni nak minum, habis ke?

Kebetulan masa tu Syazwan baru bangun tidur, pisat lagi masa saya ambil dia dari pintu taska. Dalam kereta, cuba suapkan botol berisi EBM tu. Dia pulak steady je nyot,nyot,nyot.....sekali tinggal sikit je. Kurang dari 1 oz je tinggal dalam botol. Wah anak ibu sudah besar!!! Minum susu banyak!!!

Saya rasa cara saya bekalkan kan susu tu dah tak sesuai. Tapi Cikgu taska tak pernah pulak komen. Tak tau pulak cikgu dia kena campur bagi jadi sebotol. Buat penat je saya sukat botol banyak-banyak. Hahaha

Jadi hari ni, saya sukat 4oz setiap botol dan bekalkan sebanyak 4 botol. Harap sampailah ke petang. Setiap hari memang saya akan bekalkan air masak dan bubur yang dimasak dari rumah. 

Cerita saya pulak,

Sekarang setiap kali pum susu cuma dapat 4 oz atau lebih sikit je. Dari pagi ke petang mesti makin kurang. saya pum di ofis 3 kali, jam 9-10pg, jam 1-2ptg dan 4.30-5.30ptg. Balik pulak tandem pum masa Syazwan minum dapat lah 3-4oz. Sebab tu weekend memang kena pum jugak nak tampun hari-hari yang tak mencapai target. Saya masih belum usik stok masa pum waktu kursus yang lepas. Adalah dalam 85 oz.

Seharian di ofis dapat bawa balik 10-12oz je...tak macam dulu. Kenapa ye? Saya amalkan vitamin B Complex, Alfalfa, Vitalea, Ostemarix dan Vit C. Bulan ni start minum ESP semula sebab susu macam kurang. 

Saya cuba bertenang, ini ujian buat saya supaya saya lebih dekat kepadaNya. Bila dah bagi keselesaan, kita sebagai manusia memang selalu alpa. Janganlah ada masalah-masalah lain yang timbul. Bila banyak sangat berfikir, sedikit sebanyak mengganggu emosi saya juga.

Semoga saya diberikan peluang untuk teruskan misi penyusuan ini sehingga usia Syazwan 2 tahun. Amin....
p/s : anak-anak zaman sekarang jangan dididik bermewah-mewah, kelak buruk padahnya!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...