Friday, October 15, 2010

Cerita Hari Raya Aidilfitri 2010

Sebelum raya haritu macam-macam aktiviti yang dibuat untuk memeriahkan suasana taman tempat kediaman saya. Persatuan Taman telah mengadakan satu pertandingan jalan yang paling ceria sempena menyambut hari raya. 

Maka bertungkus-lumus lah ahli-ahli di jalan saya menghias sekitar rumah dan jalan. Semua rumah diwajibkan memasang lampu lip-lap. Dan pada hari pemarkahan di buat, pondok saya diangkut ke depan jalan masuk ke jalan rumah kami untuk menjadi hiasan. 

Seronok sampai pukul 2 ke 3 pagi anak-anak bermain di luar macam suasana kampung. Sambil tu bapa-bapa memasang lampu lip-lap terpanjang di depan jalan masuk dan ibu-ibu pula tukang pemberi komen dan semangat....hehehehe....

 Dua budak kicik ni memang pantang dapat keluar...tak hengat donia!!!!
 

Malam sebelum balik ke kampung, sempat lagi Sofea menginai kaki dan tangan. Ni sume gara-gara teacher di taska yang memakai inai juga sempena nak menyambut hari raya.....Kami pulang beraya pada hari Rabu malam Khamis. Lambat sangat rasanya sebab ubby baru masuk kerja di tempat baru, dan cuti dia pun hanya beberapa hari sahaja. 

Balik terus ke rumah PIL dulu, lepas bersahur bersama pagi tu baru kami pulang ke rumah mak ayah saya. Alhamdulillah, walaupun ada kejadian2 makan hati berulang jantung, tapi kami masih boleh menahan kesabaran bagi mengelak terjadinya drama-drama swasta yang tidak bermutu.

Raya pertama cuaca amat mendung, lepas sembahyang raya dan bersalam-salaman dengan keluarga di sebelah saya, kami terus ke rumah sebelah ubby pula. Sebelum sembahyang Jumaat kami sudah berada di rumah saya semula. Melayan tetamu yang tak henti-henti. Sangat letih dan tak kering tangan pada waktu ini.

Raya kedua, awal pagi lagi mak ayah dah ajak balik ke kampung mak saya di Melaka. Lepas subuh dah gerak.Saya tak mengajar anak-anak saya untuk berkurang ajar pada saudaranya. Sikit pun saya tak pernah bercerita keburukan saudara dia pada mereka. Jadi terpulanglah apa orang nak kata. Anak-anak saya bebas memilih nak naik kereta siapa dan nak jalan dengan siapa kerana itu adalah saudaranya sendiri.

 Sebelum gerak ke Melaka, kamera saya cikai sahaja.....tak macam orang yang kamera canggih sampai bagi anak main-main jek..duit banyak kan....

Raya ketiga masih di rumah mak ayah saya. Petang raya ke empat baru lah ke rumah sebelah ubby. Rumah dekat2...apa nak kecoh kan...tu pun siap kena sound dengan ubby sebab masa nak balik umah sebelah ubby tu lah, pakcik ni nak datang, pakcik tu nak datang.....takkan nak tunggu kan...PIL pun dah tak sabar nak umah dia ramai-ramai anak2 dia yang tiga kerat tu berkumpul.....Jadi ubby kata, kim salam jek lah kat diorang, kalau nak tunggu lagi, sampai esok subuh pun kita tak gerak-gerak...tak kecoh kata ko???

Hari Malaysia tu saya dah balik ke BBST dah. Mana taknya, Jumaat esoknya ubby kena keje. Redha jek la....Mencari rezeki katakan....

Isnin 20hb, saya mula bekerja semula. Sepatutnya masih cuti tapi Bos tak bagi sebab nak buat preparation kedatangan Mat dan minah salleh dari UK.

Dan selama dua minggu itulah kebizian tahap maksimum melanda membuatkan saya terpakasa membasikan cerita raya saya di atas....Bukan menarik pun, tapi dah kata tulis blog, mahulah kena update jugak kan???

 Inilah antara gambar sepanjang pakar runding dari UK ni berada di Malaysia.

2 comments:

tulip said...

cantik la baju kurung pink tu..

~adeQ~ said...

baju jek ker????hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...