Monday, January 05, 2015

2015 - Muhammad Syameel Nuqman

Alhamdulillah, dipanjangkan umur untuk meneruskan kehidupan di tahun baru, tahun 2015. Selamat Tahun Baru semua pembaca blog ini, semoga segala azam dan impian kita dapat dilaksankan dengan izinNya.

Syameel melangkah kaki ke alam persekolahan sebenar tahun ini. Persediaan persekolahan saya buat dari awal lagi. Syukur sangat Syameel tak banyak karenah dan kebanyakkan barang yang saya beli dia memang menurut sahaja. 

Cuma kerisauan saya, sekolah ni adalah tempat baru juga bagi Sofea. Dalam proses nak bantu saya uruskan adik dia, dia juga perlu menyesuaikan diri dengan keadaan dan kawan-kawan baru di sekolah ini. Saya terpaksa tukarkan sekolah Sofea sebab Syameel tak dapat penempatan di sekolah lama Sofea. Alasannya, terlalu ramai yang beratur untuk masuk ke sekolah tersebut. Memang berat hati saya, namun terpaksa keluar dari zon selesa bagi menempatkan kedua-dua mereka di sekolah yang sama.

Tragedi di pagi hari, Forte buat perangai. Memang dah bagi amaran dah dari Rabu lepas....tapi rancangnya nak hantar ke Sevice Centre lepas Syameel Orientasi.Betul-betul sampai dekat dengan Stesen Petronas P16, ada keluar warning kat tempat meter tu dan berkelip2 dah....Nasib dah dekat...Ubby terus parking depan bengkel di Petronas tu. Ngam-ngam mekanik datang nak tengok enjin pun mati. 

Saya terus bawa Syameel dan Sofea jalan kaki ke sekolah. Mujur dekat.....Ubby la yang uruskan pasal kereta. Terbarai lah juga poket tengah sesak-sesak belanja anak sekolah semua....

Ok, habis bab tragedi. Jom sambung orientasi Tahun 1 sekolah. Sampai di sekolah, semak nama di papan ni untuk tahu kena beratur di kelas mana. Lepas tu terus ke kaunter kelas yang dah dikhaskan dan ambil fail yang ada segala maknenek brang untuk diisi dan bayar RM11 untuk tanda nama.



 Nama Syameel di Kelas 1

 Masuk dalam kumpulan Kelas 1.

 Ibu bapa dengar taklimat di sini dan anak-anak di urus sepenuhnya oleh pihak sekolah ke kelas dan sesi pengenalan. Tapi ada juga ibu bapa yang turut ke kelas. Cikgu ada tegur juga semasa ucapan untuk biar anak-anak berdikari dan percaya pada pihak sekolah supaya anak-anak boleh fokus kepada guru di hadapan daripada melambai ibu bapa di tepi tingkap. Tapi, keterujaan ibu bapa tu lah kot...hehehehe


 Suami, sila isi borang-borang ye...


 Pengagihan beg sekolah sumbangan Parlimen Putrajaya.


 
 1 Malaysia!!!


Terima kasih kawan-kawan ofis yang sudi menjemput ubby di service centre dan bawakan ke sini untuk solat Jumaat dan jumpa isteri dia ni sementara menunggu kereta dibaiki. Sementara ubby solat, kami sempat makan-makan sama-sama.
Seharian Syameel berbaju sekolah


 p/s: poket rabak....beg sekolah delayed ye anak-anak. Lagipun ada lagi seminggu sebelum sekolah kan....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...